Uitzonderingen overstappen

Het is niet mogelijk om over te stappen in het midden van een jaar. Toch geldt deze regel niet voor iedereen en zijn er, zoals op bijna elke regel, ook op deze regel uitzonderingen.

Wie mogen er wel overstappen?

In het geval iemand niet is verzekerd voor zorg mag deze persoon op elk gewenst moment een zorgverzekering afsluiten. Dat is ook logisch, want het is een verplichting om een dergelijke verzekering te hebben.

Ook voor mensen die 18 jaar worden midden in het jaar geldt dat ze de mogelijkheid hebben om een zorgverzekering af te sluiten. Dit komt omdat iemand onder de 18 jaar nog onder de zorgverzekering van de ouders valt en dit vervalt zodra de persoon in kwestie 18 jaar is geworden.

Ook mensen die voor een lange tijd in het buitenland hebben gewoond en gewerkt geldt dat ze bij terugkeer in Nederland (wonen of werken) een zorgverzekering mogen afsluiten midden in het jaar. Bij verblijf voor wonen en werken in het buitenland is het namelijk niet verplicht om een Nederlandse zorgverzekering te hebben, al kan dit overigens wel.

Previous post:

Next post: