Basisverzekering

De basisverzekering is het zorgpakket dat door de overheid verplicht is gesteld om te hebben voor u als consument. Elke zorgverzekeraar zal dit pakket dan ook aanbieden en daarnaast heeft ook elke zorgverzekeraar de verplichting u te accepteren indien u een aanvraag doet. De inhoud van het basispakket zal bij alle zorgverzekeraars hetzelfde zijn. We leggen hierbij de nadruk op de inhoud, want qua vergoedingen en dergelijke kunnen zorgverzekeraars wel van elkaar verschillen.

Waaruit bestaat de basisverzekering?

De basisverzekering bestaat alleen uit de hoogst nodige zorg. Hierbij moet u denken aan bezoeken aan uw huisarts, maar ook aan bezoeken aan het ziekenhuis. Ook de meeste soorten medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor iemand die gezond is zal de zorg die wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering voldoende zijn. Voor mensen die extra behoeften hebben en waarvoor het basispakket een te beperkte dekking biedt zijn er mogelijkheden tot uitbreiding van het basispakket met aanvullende verzekeringen. De goedkoopste zorgverzekering op basis van enkel het basispakket hoeft niet de goedkoopste zorgverzekering te zijn als daar aanvullende verzekeringen aan worden toegevoegd. U kunt ook uw basisverzekering en aanvullende verzekering onderbrengen bij verschillende verzekeraars, maar dit is niet handig en leidt alleen maar tot verwarring. Het beste is om ze beiden (indien u voor beiden kiest) onder te brengen bij 1 zorgverzekeraar.

Een basisverzekering gaat u altijd aan voor een periode van 1 jaar. Is het jaar voorbij, dan is de keuze aan u of u blijft of op zoek gaat naar een nieuwe zorgverzekering.

Next post: